A A
RSS

Obiceiuri de Paste in Romania

Wed, Apr 20, 2011

Traditii

“Cate bordeie, atatea obiceie”, spune o veche zicala romaneasca. Ea este adevarata mai ales daca privim traditiile romanesti de Paste. Fiecare regiune din Romania are obiceiurile si riturile ei, mostenite din mosi-stramosi, si care se pastreaza si astazi.

Daca nu v-ati ales inca un bordei pentru a petrece Pastele, poate va ajuta sa va decideti obiceiurile de mai jos.

In Transilvania, in a doua zi de Paste se practica „stropitul” fetelor cu parfum – un obicei imprumutat de la maghiari. Baietii merg din casa in casa si unde gasesc fete le stropesc cu parfum „sa nu se vestejeasca” si sa fie frumoase tot anul.

Obiceiuri de Paste in Romania

Daca ajungeti in Bucovina, in Noaptea de Inviere le veti vedea pe fete in clopotnita Bisericii, spaland limba clopotului cu apa „neinceputa”. Apa neinceputa inseamna ca cea care scoate apa din fantana trebuie sa taca pana cand clopotul este spalat. Cu aceasta apa fetele isi dau pe fata in zorii zilei de Paste pentru ca asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele.

In Camplung Moldovenesc, in zorii zilei de Paste credinciosii merg cu bucate in curtea Bisericii. Aici se aseaza in cerc si tin in maini lumanari aprinse, in asteptarea preotului spre a sflinti cosul de bucate. Din cos nu trebuie sa lipseasca semintele de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sarea (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug), zaharul (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina (pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoiul (cu rol de protectie impotriva insectelor).

Noaptea de Paste este una de veghe pentru baietii din Tara Motilor. Toaca se ia din biserica si se duce in cimitir, unde trebuie pazita de feciori. Daca toaca este furata, paznicii sunt pedepsiti sa dea un ospat din care se infrupta si hotii si pagubasii. Daca cei ce joaca rolul hotilor nu au reusit sa o fure, atunci ei sunt cei care aduc mancarea.

In Banat, micul dejun din ziua de Paste este unul copios. Mai intai se incepe cu tamaierea bucatelor, dupa care fiecare mesean spune rugaciunea si primeste o lingurita de pasti – vin si paine sfintite. Meniul dejunului include ciolan de porc fiert, oaua albe, friptura de miel.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Arhiva