A A
RSS

Maramureş: Cimitirul Vesel de la Săpânţa

Wed, Feb 18, 2009

România-360, Traditii, Unde mergem

cimitirul-vesel

În zona de nord a României, acolo “unde se agaţă harta-n cui”, se află localitatea Săpânţa, vestită pentru cimitirul deosebit ce-l găzduieşte încă din anul 1935 când sculptorul, pictorul şi totodată poetul Stan Ioan Pătraş a sculptat primul epitaf al cimitirului.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa a devenit un veritabil muzeu în aer liber şi totodată un obiectiv turistic. Nu există turist să viziteze Maramureşul şi să nu treacă pe la Cimitirul Vesel din Săpânţa.

Numele cimitirului se trage de la epitafurile şi poeziile satirice sculptate pe cruci. Majoritatea crucilor conţin scene şi texte multicolore pe un fundal albastru cunoscut sub numele de “Albastru de Săpânţa”.

Ineditul acestui cimitir este reprezentat de diferenţierea faţă de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, cultura aparte a acestui cimitir a fost pusă în legătură cu cultura dacilor, a căror filosofie era bazată pe nemurire şi pe consideraţia că moartea era un motiv de bucurie, persoana respectivă ajungând într-o altă viaţă, mai bună.

Majoritatea crucilor conţin o scurtă poezie adresată la persoana I, mesaje imaginate a fi adresate de persoana decedată urmaşilor ei. Totodată în cruce este sculptată şi o scenă esenţială (de obicei care a dus la această moarte) din viaţa celui ce se odihneşte în acel loc.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Arhiva